071 - 512 62 16 contact@hazenbergarcheologie.nl

Opgravers Zwammerdamschepen voor de camera

Opgravers Zwammerdamschepen voor de camera

Vrijdag 6 mei was een bijzondere dag voor het  project Do you remember? van Tom Hazenberg.
Doel van dit project is het verzamelen van de verhalen van betrokkenen bij de opgraving of presentatie van de Zwammerdamschepen, en publiek van destijds. Deze dag werden er (opnieuw) verhalen vastgelegd.

v.l.n.r. Yardeni Vorst, Frank Götz, Leo Akveld, Gerard IJzereef, Nelly Akveld, Patricia Pol,
Joke en Karel Vlierman, Tom Hazenberg

Op deze bewuste vrijdag ontving Hazenberg in de restauratiewerf van Museumpark Archeon  Gerard IJzereef, Leo Akveld, Karel Vlierman en Frank Gótz. Ze kwamen niet met lege handen: uit hun tassen kwamen fotoboeken, krantenknipsels en zowaar ook een Romeinse slingerkogel. Na de koffie leidden Hazenberg en restauratieleider ‘Operatie Zwammerdamschepen’ Yardeni Vorst de heren en twee echtgenotes langs de Zwammerdamschepen 2, 3 en 6. Een feest van herkenning! Gelaafd door een heerlijke lunch in Grand Café De Haven in Zwammerdam, vertelden de mannen daarna hun verhaal voor de camera aan interviewer Hazenberg. Wat was dat over een schedeltje…?

Ik herinner me nog wel een paar glibberpartijen in die modderige opgravingsputten – Gerard IJzereef

De gehele opgraving duurde van eind 1971 tot halverwege juni 1974. Archeoloog Vlierman maakte de gehele opgraving mee, die onder leiding stond van archeoloog Maarten de Weerd. De archeologiestudent IIzereef en opgraver Akveld groeven aan 2 of 1 schip mee. Gótz werd later belast met de eerste restauratie en presentatie van de Zwammerdam 2 in het Maritiemmuseum in Rotterdam, waar Akveld intussen conservator was geworden. IJzereef werd later de initiator en eerste directeur van museumpark Archeon en maakte een model van de Zwammerdam 4 en een reconstructie van de Zwammerdam 6, die beide nog in het park te bewonderen zijn.

De verhalen
Omdat er veel in de winter werd gegraven, was er vaak sprake van natte en koude dagen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er teruggekeken werd op verschillende glibberpartijen, lichamelijk zwaar werk, lol in de werkkeet, bezoek van kleine jochies die kwamen ‘bedelen’ om een souvenir, de verrassing bij het vinden van wéér een boot, de open dagen en veel meer. En oh ja, tussen alle bijvondsten zat ook een schedeltje, maar dat was op een gegeven moment verdwenen! 

Clips met bijzondere uitspraken
Uit de diverse verhalen worden de komende weken clips gemaakt die getoond zullen worden via het YouTubekanaal van Hazenberg. De eerste clip, met het verhaal van de vondst van de Zwammerdam 2, is al te zien via NigrumPullum.nl/Do you remember?

Laat ons u verder helpen met uw archeologiebeleid

Bel 071-5126 216 voor een vrijblijvend advies of kies voor:

Offerte Aanvragen
Twitter Logo Volg ons op twitter en blijf op de hoogte van onze activiteiten