Liveblog 1Arch-projecten: Boulogne sûr Mer geïnteresseerd || Het Grote-Maarten-de-Weerd-Interview || Tom Hazenberg gastdocent || Zonovergoten Limesvaart

Laat ons u verder helpen met uw archeologiebeleid

Bel 071-5126 216 voor een vrijblijvend advies of kies voor:

Franse stad geïnteresseerd in deelname Bridging the North Sea – Tom Hazenberg heeft in Boulogne sûr Mer een ontmoeting gehad met Angélique Démon, de gemeente-archeoloog van deze Franse stad aan het Kanaal. Waarom? Hazenberg werkt met de provincie Zuid-Holland aan het projectvoorstel `Bridging the North Sea’ dat zal worden ingediend het Straits Comité in Brussel. Het Staits-initiatief poogt de banden van regio’s aan beide kanten van het Kanaal weer aan te halen na de Brexit. Het project Bridging the North Sea is een initiatief van archeologen uit Nedeland België en Engeland waarbij de Noordzee in de Romeinse tijd een hoofdrol speelt. Ook de archeologen zoeken de samenwerking over alle Noordzee regio’s. De uitkomsten van het onderzoek over de sociale en logisiteke verbineinden tussen het vaste land en de romeinse provincie Britannia zullen onder ander worden gepreseteerd in het nieuw te bouwen Nationaal Romeins Scheepvaart Museum van Archeon. Naast onderzoek staat ook de bouw van een Romeins zeeschip op de wensenlijst. Met de kennismaking met Angélgique Démon is ook de interesse gewekt bij deze Romeinse havenplaats voor deelname aan het project Bridging the North Sea. 

Boulogne sûr Mer: Romeinse spolia bij de stadspoort, Musée Chateau en de funderingen van de Romeinse muurtoren.

Het Grote-Maarten-de-Weerd-Interview – Op 24 juni was het zover. Opgraver en onderzoeker van de Zwammerdamschepen Maarten de Weerd onderwierp zich aan een 3 uur durend interview over zijn ervaringen gedurende de afgelopen 50 jaar: de ontdekking, de opgraving, optredens op international congressen, zijn proefschrift en zijn opvolging. Alles kwam aan bod. Dit interview vormde het hoogtepunt van het project Do you remember …?, dat als doel heeft de herinneringen van onderzoekers én publiek te verzamelen en vast te leggen. Later zullen grote delen van dit interview beschikbaar komen voor het publiek. 

Heb je zelf nog verhalen over de Zwammerdamschepen of weet je van verhalen over de opgravingen van je (oudere) familieleden? Laat dat weten aan redactie@hazenbergarcheologie.nl.

Tom Hazenberg gastdocent bij cursus van Erfgoedhuis Zuid-Holland – Hoe betrek je je publiek bij je (digitale) collectie? Het is een onderwerp wat menig (vrijwillig)lid van  historische verenigingen, musea, archieven en erfgoedinstellingen bezig houdt. Er  valt  voor de Nederlanders veel te kiezen als het aankomt op vrijetijdsbestedingen, dus de concurrentie is groot. 

Daar weet ook Tom Hazenberg alles van, gezien zijn verbintenis aan diverse projecten rondom Werelderfgoed Neder-Germaanse Limes. Hij is een van de vijf docenten die zal spreken tijdens de cursus Betrek je publiek bij je (digitale) collectie- aan de slag met crowdsourcing en citizen science op 6 juli a.s. in het Museon in Den Haag.

Geïnteresseerd? Meld je dan aan via  https://www.erfgoedhuis-zh.nl/agenda/2022/betrek-je-publiek-bij-je-digitale-collectie-aan-de-slag-met-crowdsourcing-en-citizen-science/

Zonovergoten Limesvaart – Varen met mooi weer en ook nog wat wijzer worden; wie wil dat niet? De twaalf deelnemers van de vaar-wandeltocht over de ‘Romeinse’ Oude Rijn en in Park Matilo in Leiden genoten in ieder geval volop. Ze hadden zich aangemeld voor een relaxt evenement met een archeoloog die van alles vertelde over de aanwezigheid van de Romeinen in ons land, bijna 2000 jaar geleden. 

Dat wordt erg zichtbaar in Park Matilo in Leiden, Unesco Werelderfgoed sinds vorig jaar zomer. Onder je voeten liggen de fundamenten van dit voormalige fort, dat door de gemeente Leiden tot park is omgetoverd. Hier hoor je bij wijze van spreken de stampende voeten van exercerende soldaten, het geschreeuw van de commandant maar ook de slagen op het aambeeld van de smid en het geprevel bij het altaar. Daar staat de rust van het varen op de Oude Rijn tegenover, terwijl de archeoloog zijn verhaal met beelden en aardenwerk begeleidt.De volgende Limersvaart is al weer op 2 juli. Als je ook wilt meevaren ga dan naar https://www.sloepennetwerk.nl/arrangementen/vaar-mee-op-de-romeinse-rijn-leiden-park-matilo-werelderfgoed. Er zijn deze zomer meerdere vaarten waaruit je kunt kiezen. 

Volg ons op twitter en blijf op de hoogte van onze activiteiten