In de week van 21-24 juni jl. werd het (digitale) Jaarcongres van de ICAHM vanuit Nederland georganiseerd. De ICAHM is de archeologisch afdeling van de ICOMOS – u weet wel – de adviserende organisatie van UNESCO in het kader van Werelderfgoed nominaties. Als hosts traden vooral op de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, de Universiteit Leiden en de Reinwardt Academie. Een rode draad door de sessies vormden de Romeinse Zwammerdamschepen. Tom Hazenberg kreeg zo de kans om de veelzijdige ontwikkelingen rondom de Zwammerdamschepen te presenteren.
Zo konden de deelnemers van ICAHM 2021, van achter beeldschermen op alle continenten, op maandagavond 21 juni een kijkje nemen in de Restauratiewerf in Museumpark Archeon. Daar zagen ze dan de volledig gerestaureerde Zwammerdam 2 liggen. En ondanks een opeenstapeling van technische problemen kon Tamar, Leene, projectmanager van de Nederlandse Limes Samenwerking, haar verhaal doen. Zij vertelde over de UNESCO Werelderfgoed nominatie van de Nedergermaanse Limes en het goede nieuws dat de ICOMOS het rapport onlangs had goedgekeurd. Museumpark Archeon vormde natuurlijk ook het podium om te vertellen over nieuwe Nationaal Romeins Scheepvaart Museum.
Enkele dagen later vormde het Limesbezoekerscentrum NIGRVM PVLLVM het decor voor een tweede live-verbinding met de ICAHM. In een gezellige setting vertelden Leen van Zwieten, locatiemanager van Ipse de Bruggen, Bart Werink, student van Saxion Hogeschool en Tom zelf hoe erfgoed en zorg voor de cliënten van Ipse de Bruggen elkaar kunnen versterken.
Als laatste nam Tom samen met voormalig Reinwardt Academie-studente, Camila Michelini deel aan de sessie over inclusiviteit van de benutting van archeologisch erfgoed. Het is de bedoeling dat Camila wordt toegevoegd aan het team dat het Museumconcept voor het Nationaal Romeins Scheepvaart Museum zal opstellen. Haar functie wordt de integratie voor de toegankelijkheid voor visueel en auditief beperkte bezoekers in het Museum te bevorderen. Camila en Tom presenteerden hun plannen aan de deelnemrs van de ICAHM in room 1.
Zo konden de deelnemers van de ICAHM kennis maken met de veelzijdige inzet van de Zwammerdamschepen aan maatschappelijke uitdagingen. Zoals UNESCO en de EU middels het Faro-verdrag graag in de praktijk ziet worden gebracht.