Veel lezers weten het nog wel: in 2018 stuitten archeologen van ADC Archeoprojecten op weer een prachtige strek Romeinse weg. Zij deden deze ontdekking bij de Weerdkampen in Valkenburg tijdens de aanleg van de Rijnlandroute. Het LimesJournaal van november 2018 deed hier uitgebreid verslag van. Maar wat is er met alle houten palen gebeurd?
Alle palen, ca. 500 stuks, zijn nauwkeurig onderzocht. Bijzondere ontdekkingen heeft dat opgeleverd, zoals herkenbare sporen van bijlen en dissels zodat de individuele soldaten te identificeren zijn en natuurlijk de beroemde inkrassingen van de eenheid die dit deel van de weg heeft aangelegd. De palen met de inscripties zijn natuurlijk goed geconserveerd. Evenals enkele tientallen palen die zullen terugkomen in de vloer van het Rijksmuseum van Oudheden. Verreweg de meeste palen zijn gecontroleerd gedroogd en zullen worden geplaatst in een groot kunstwerk bij een van de HOV-haltes in Valkenburg, bijna op de plek van ontdekking.
En de laatste 30? Daarvan heeft de provincie Zuid-Holland aan Hazenberg Archeologie gevraagd om die te conserveren op de “koude PEG”-methode. Hazenberg wordt hierbij geholpen door Laura Koehler en Gert Schreurs van Batavialand en Wouter Schalk van Vakwerk in Hout.
Na de opgraving en het specialistische onderzoek kon het hout, goed ingepakt in plastic, lang liggen in de gekoelde hal van Otto Valk in Valkenburg. Op 7 februari jl. vond het transport plaats naar Alphen aan den Rijn. Daar bood Haven aan de Rijn onderdak voor de conserveringstank. Een dag later kon eindelijk het plastic van de palen worden afgehaald en wat bleek? Het hout was nog in perfecte staat. Slechts twee palen zijn voor de zekerheid uit het proces genomen om de schimmel die erin zat niet de rest van de collectie te laten infecteren.
De palen werden voorzichtig in de geprepreerde tank geplaatst. Toen kon het werk worden afgemaakt met het vullen van de tank met de PEG, polyethyleenglycol. Willem de Jeu heeft de werkzaamheden mooi in beeld gebracht. Zie hier de clip.