Hazenberg Archeologie heeft in opdracht van Multi Development Germany en T+T Design een archeologisch-historische infrastructuur ontwikkeld in een groot winkelcomplex in Hildesheim, Duitsland. Daarbij is o.a. een van de gevels van het gebouw omgetoverd tot Comic Wall: ruim veertig m2 stripverhaal die het verhaal vertellen van Hildesheim in de periode 1550-1650. Zo verrijkt archeologie de stad met een verhaal, zorgt het voor kwaliteitsverbetering van de openbare ruimte en versterkt het de commercie.
De Arneken Galerie, zoals het complex heet, is ontwikkeld op de plek waar vroeger laat-middeleeuwse verdedigingswerken stonden. De handelsgeest van de ooit puissant rijke stad keert met de komst van de galerie terug, en wordt gebruikt om het verhaal te vertellen van een bijzondere periode in de geschiedenis van Hildesheim. Dat gebeurt o.a. middels een aantal informatie-pylons, die in en rond het complex zijn geplaatst. Hazenberg Archeologie leverde hiervoor het concept en de inhoud. Op basis van uitvoerig vooronderzoek werd uiteindelijk gekozen om het verhaal van de stad te vertellen gedurende 1 eeuw (1550 -1650), een duidelijke keuze dus.
Meldegang
Een tweede pronkstuk in de Arneken Galerie, naast de Comic Wall, is de (terug)plaatsing, middenin het winkelcentrum, van een groot middeleeuws bouwfragment dat werd ontdekt tijdens de archeologische opgravingen die aan de ontwikkeling vooraf gingen. Het gaat om een zogeheten ‘Meldegang’, een communicatiegang die onder de middeleeuwse stadsmuur liep. Hazenberg Archeologie bedacht de fictieve figuur Arne, een 16de-eeuwse jongen die de jonge bezoeker aan de hand neemt en de geschiedenis van Hildesheim vertelt. Een levensechte pop van Arne werd door Kobalt Museale Diensten in de Meldegang geplaatst.
Woerden als voorbeeld
Hildesheim is niet de eerste stad waar een dergelijk project is uitgevoerd. Tussen 2007 en 2010 ontwikkelde Hazenberg Archeologie in Woerden een Romeinse infrastructuur met tal van visualiseringen, uitmondend in de Woerden7 Expo die in 2011 geopend werd. Hier werd een grote glazen stolp geplaatst in een parkeergarage met daarin de resten van een Romeins schip, waarop twee kinderen spelen.
Partners
Hazenberg Archeologie werkte in dit project zij aan zij met haar twee opdrachtgevers Multi Development Germany en T+T design, het Duitse ontwerpduo Gourdin & Müller en de Nederlandse striptekenaar Teun Berserik / Comic House.