Rondom Romeinse Rijtjeshuizen

 34,95

Rondom Romeinse Rijtjeshuizen

 34,95

Beschrijving

HERNIEUWDE UITGAVE (juni 2012)

Rondom Romeinse Rijtjeshuizen, Archeologisch onderzoek naar de Romeinse vicus van Valkenburg (ZH) `De Woerd`, Wouter K. Vos en Ester van der Linden (red.) –  Hazenberg Archeologie Leiden B.V. 2012 (ISBN 978-90-808534-0-9, 256 pagina`s, soft cover, lijmbinding). Hazenberg Archeologische Serie 2.
Inclusief A3 Uitvouw-kaart (`allesporen-kaart`)!

Op Nederlands grondgebied is niet veel van die Romeinse legerkampen bekend. Van de meeste zijn maar hele kleine gedeelten archeologisch onderzocht of ze zijn ruim voor die tijd al verdwenen doordat bijvoorbeeld de Rijn zijn loop heeft verlegd sinds de Romeinse periode en legerplaatsen zijn geërodeerd. Soms ook zijn de forten slecht toegankelijk doordat hedendaagse steden erboven op zijn gebouwd zoals in Alphen aan den Rijn, Utrecht en Woerden. De grote uitzondering in dit geheel is het legerkamp in de dorpskern van Valkenburg (ZH). Dat castellum was én uitstekend geconserveerd in de bodem én is door toevallige omstandigheden vrijwel geheel onderzocht. Naast dit in Noordwest-Europa beroemde legerkamp zijn er meer plekken in Valkenburg te duiden waar Romeinse bewoning bestond. Een van die plaatsen bevindt zich op het terrein ‘De Woerd’, ongeveer een kilometer ten zuiden van het centrum van Valkenburg. Het is dié geschiedenis en de archeologische bevindingen ervan welke het onderwerp zijn van dit boek.

Vanaf het najaar 2009 tot en met de zomer van 2011 heeft Hazenberg Archeologie een onderzoeksproject uitgevoerd met de titel “Valkenburg (ZH) De Woerd: Romeinse vicushuizen, boerderijen en andere gebouwplattegronden direct langs de limesweg in Praetorium Agrippinae”. In het kader van dit project werden de grondsporen en een selectie van vondstmateriaal van Valkenburg-De Woerd geanalyseerd en beschreven. Dit rapport is een van de resultaten van het project. Op de vindplaats is een groot aantal gebouwplattegronden uit de Romeinse periode aangetroffen die kunnen worden toegeschreven aan een Romeinse vicus (wegdorp of kampdorp) en waarvan de lengteassen van de bouwwerken haaks waren gesitueerd op de grote doorgaande Romeinse limesweg. Niet alleen het voorkomen van herkenbare vicushuizen in Nederland, maar ook het aantal gebouwplattegronden is zeer bijzonder.

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Rondom Romeinse Rijtjeshuizen” te beoordelen