Blauwe Unesco-vlag wappert trots boven Park Matilo

Laat ons u verder helpen met uw archeologiebeleid

Bel 071-5126 216 voor een vrijblijvend advies of kies voor:

Zaterdag 25 september overhandigde Boris van der Ham (voorzitter van Werelderfgoed Nederland) de officiële UNESCO-vlag aan burgemeester Henri Lenferink van Leiden. Samen met gedeputeerde Willy de Zoete (provincie Zuid-Holland), en de bestuursleden van de Stichting Mooi Matilo hees hij de blauwe vlag in top. Park Matilo is nu voor iedereen herkenbaar als UNESCO Werelderfgoed, onderdeel van de Neder-Germaanse Limes.

Deze ceremonie was een van de hoogtepunten van de Leidse Limes Dag. Eerder op de ochtend had de Limesvaart Leiden-Park Matilo al een enthousiast gezelschap over de Romeinse Rijn en door park Matilo geloodst. ((samenwerking van Leidse Rederij, Hazenberg Archeologie en Hoeve Dijkzicht). Vlak na het hijsen van de vlag opende De Zoete het (digitale) Museum Matilo. En de Leidse Limes Dag werd afgesloten met het schemerfestival “Dwaallicht”.

Gewoon leuk

Voor een klein gezelschap sprak de burgemeester zijn verwondering uit over het feit dat de Romeinse rijksgrens als een van de weinige grenzen na 20 eeuwen nog steeds tot de verbeelding spreekt. Hij ondersteunt de inspanningen van de stuurgroep Wijkenvisie om Park Matilo aantrekkelijker te maken voor publiek. Tom Hazenberg vertelde namens de Stichting Mooi Matilo en de wijkverenigingen Roomburg en Meerburg over de plannen om een bezoekerscentrum te maken. Deze zogenoemde Principia kan helpen de wijkbewoners een belangrijke rol te geven in de presentatie van het werelderfgoed, geheel in lijn met de maatschappelijke doelen van UNESCO. Burgemeester Lenferink benadrukte echter dat “geschiedenis en erfgoed ook gewoon leuk mogen zijn”.

Van der Ham sprak de wens uit dat ook in Park Matilo het Romeinse Limes erfgoed – nu erkend van wereldniveau – veel mensen zou kunnen bereiken. De UNESCO Werelderfgoed-vlag maakt deze wens zichtbaar.  

Verbindende Romeinse rijksgrens
De gedeputeerde vertelde onder andere een korte ervaring als voorzitter van de stuurgroep Nederlandse Limes Samenwerking. Tijdens het proces van nominatie in de afgelopen jaren had zij mooie ontmoetingen met ambassadeurs uit andere Limes-landen. Want de Limes houdt niet op bij de landsgrenzen en zelf niet die van Europa! Zo waren bijvoorbeeld Tunesië en Libië te gast bij de aanbieding van werelderfgoednominatie van de Neder-Germaanse Limes in Parijs in 2020.  Ook door die landen loopt de Romeinse rijksgrens.

De officiële werelderfgoedvlag zal wapperen boven Park Matilo bij officiële evenementen.    

Tom Hazenberg geeft het woord aan mw. de Zoete

Volg ons op twitter en blijf op de hoogte van onze activiteiten