Cultuurprijs Zuid-Holland 2018 uitgereikt aan Tom Hazenberg

Laat ons u verder helpen met uw archeologiebeleid

Bel 071-5126 216 voor een vrijblijvend advies of kies voor:

Maandag 12 maart 2017 ontving Tom Hazenberg, archeoloog en eigenaar van 1Arch/Hazenberg Archeologie uit handen van Jaap Smit, Commissaris des Konings van de provincie Zuid-Holland, de Cultuurprijs Zuid-Holland 2018. De Cultuurprijs Zuid-Holland is een tweejaarlijkse prijs van het Prins Bernard Cultuurfonds en wordt uitgereikt aan een laureaat die een voortrekkersrol vervult op een specifiek werkterrein van het fonds in de provincie Zuid-Holland. Dit jaar is gekozen voor het werkgebied roerend erfgoed. Hazenberg krijgt de Cultuurprijs Zuid-Holland vanwege zijn inzet om de maatschappelijke impact van archeologisch erfgoed te vergroten.

Uit het juryrapport

‘Tom Hazenberg brengt de geschiedenis van de vroegste Zuid-Hollandse civilisatie tot leven. Dankzij hem kunnen we ons allemaal een beetje Romein voelen en varen we onder Hollandse luchten op de Oude Rijn van Traiectum naar Nigrum Pullum en verder naar Lugdunum’.

In zijn speech bedankte Hazenberg de provincie Zuid-Holland. Hij had daarbij ook een aanbeveling: ……houd de Erfgoedlijn Limes en het daartoe gegroeide sterke Limes-netwerk in stand met jullie enthousiasmerende organisatie en een goed budget. We hebben de afgelopen twee collegeperioden met ons allen een ongekende infrastructuur opgezet. Het echte werk gaat nu pas beginnen. Hij riep andere LIMES-provincies en LIMES-gemeenten op het ambitieuze voorbeeld van de provincie Zuid-Holland te volgen.

Hazenberg maakte ook melding van ‘internationale interesse in onze polder-matige aanpak van erfgoed en maatschappij’. In de loop van 2018 zal hij op diverse internationale congressen vertellen over de Zuid-Hollandse Limes. De geldprijs verbonden aan de prijs stelt hem in staat de nu ontwikkelde aanpak en praktijk aan te prijzen. Van zijn ervaringen zal Hazenberg via verschillende media verslag doen.

 

Foto: Peter Mulken

Volg ons op twitter en blijf op de hoogte van onze activiteiten