De Romeinse zondag in Park Matilo (Leiden): werken aan een verdienmodel

Laat ons u verder helpen met uw archeologiebeleid

Bel 071-5126 216 voor een vrijblijvend advies of kies voor:

Voor de 3e keer organiseerde de Stichting Mooi Matilo samen met enkele vrijwilligers en kleine ondernemers, waaronder Hazenberg Archeologie, De Romeinse Zondag in Park Matilo. Dit informatieve en gezellige maandelijkse Limes Zomer-evenement trekt steeds meer bezoekers. Ruim 100 ouders en kinderen vonden de weg naar de Taberna, die als centrum dient van een Romeinse markt, de wandelroutes langs de Historische tuinen in Park Matilo en het castellumterrein, de boogschietsessies en videopresentaties.

Het centrale thema van de Romeinse Limes Zomer voor de maand juli was “De Romeinse Keuken”. Daarom kon het publiek genieten van de heerlijke Romeinse hapjes die Ellis Grootveld had bereid. Ook de lokale honing (van Dirk-Jan Binnendijk) en de Chateau Matilo van de Stadswijngaard vonden gretig aftrek. Daarbij zat het Theatrum Purpurum, het kleinste theater van Leiden, vaak goed vol met publiek tijdens de presentatie van de Claudia’s. Claudia Vandepoel is de schrijfster van het populaire kookboek “De smaak van de limes” en vertelde over “De Romeinse keuken”. Claudia Thunnissen, een van de makers van de route-app “Langsdelimes.nl”, vertelde alles over Matilo in de Romeinse tijd.

De Romeinse Zondag in Park Matilo kan plaatsvinden door investeringen (tijd, materiaal en geld) van de deelnemende partijen. De Stichting Mooi Matilo ondersteunt Hazenberg Archeologie, de grootste investeerder, met een beperkte maandelijkse onkostenvergoeding. Hoewel de bezoekersaantallen beginnen op te lopen zijn de opbrengsten voor de deelnemers nog ver onder de maat. Tom Hazenberg hierover: “Toch is het goed dat we het initiatief hebben genomen voor De Romeinse Zondag in Park Matilo. Park Matilo ligt er niet voor niets. De gemeente heeft aan de burgerij gevraagd voor de invulling en programmering van het park te zorgen. Het maandelijkse evenement De Romeinse Zondag in Park Matilo is een uitstekend middel om te bouwen aan programmering en duurzame samenwerking. 2015 is een testjaar.”

Hazenberg vervolgt: “En we hebben al veel bereikt. Zo ligt er een hele infrastructuur van materiaal en mensen. We hebben er ook met ons allen veel plezier in. De reacties van het publiek zijn positief. En ideeën voor de komende jaren zijn er te over. Nu alleen nog werken aan een verdienmodel waardoor deze partijen bereid zijn om de programmering veeljarig vol te houden en uit te bouwen. Het is spannend om de exploitatie van een van verwachte UNESCO-sites van de Nedergermaanse limes duurzaam en aantrekkelijk te realiseren. Ik denk dat dit een schoolvoorbeeld is van de participatiemaatschappij waarin de overheid de hardware heeft geregeld (Park Matilo) en waarin een samenwerkingsverband van vrijwilligers en bedrijven de exploitatie en programmering ter hand neemt.”

De volgende editie van De Romeinse Zondag in Park Matilo vindt plaats op zondag 9 augustus van 12 tot 16 uur. Voor meer informatie: www.ParkMatilo.nl, www.RomeinseLimesZomer.nl, @LimesNL (twitter).

Bijschrift bij foto: Ellis Grootveld verkoopt heerlijke Romeinse hapjes in de Taberna.

Volg ons op twitter en blijf op de hoogte van onze activiteiten