Finale actie unieke roei-inrichting Woerden 7

Laat ons u verder helpen met uw archeologiebeleid

Bel 071-5126 216 voor een vrijblijvend advies of kies voor:

(V.r.n.l.) Ivo Wasser, Karin van den Berg, Gerrit van Oudenallen, Bas van Noort en Lex Albers
(V.r.n.l.) Ivo Wasser, Karin van den Berg, Gerrit van Oudenallen, Bas van Noort en Lex Albers

Op 27 en 27 januari 2016 is de roei-inrichting van het Romeinse vrachtschip Woerden 7 teruggeplaatst. Dit gebeurde in het Drive-in Museum in de Castellumgarage in Woerden waar de achtersteven van het schip staat tentoongesteld. De eikenhouten planken die samen de roei-inrichting vormen zijn geconserveerd en gerestaureerd door het Museum für Antike Schiffahrt in Mainz (D). Karin van den Berg van het museale productiebedrijf Kobalt verzorgde samen met Ivo Wasser de afbouw. Zij werden bijgestaan door de Woerdense vrijwilligers Bas van Noort, Gerrit van Oudenallen en Lex Albers.

De komende maanden worden gebruikt om nog details aan de opstelling te verbeteren. In de lente, als het toeristenseizoen weer begint, zal een officiële openingshandeling plaatsvinden.

De ontdekking van het Romeinse vrachtschip Woerden 7 baarde in 2003 opzien omdat voor het eerst een roei-inrichting op dit type vrachtschip werd aangetoond. Met deze ontdekking werd een oude discussie nieuw leven ingeblazen. Werden de schepen slechts eenmalig gebruikt om lading, bijvoorbeeld bouwmaterialen uit de Eifel, over de Rijn te transporteren om bij aankomst te worden gesloopt? Het scheepshout kon dan dienen als bouwmateriaal. Of lukte het om de schepen weer terug stroomopwaarts te laten varen, door middel van roeien?

Volg ons op twitter en blijf op de hoogte van onze activiteiten