Gastspreker in Frankfurt

Laat ons u verder helpen met uw archeologiebeleid

Bel 071-5126 216 voor een vrijblijvend advies of kies voor:

Frankfurt am Main, zondag 16 februari jl. Voor mij zitten de leden van de DeGuWa, het Deutsche Gesellschaft zur Förderung der Unterwasserarchäologie, en vele anderen uit binnen- en buitenland. Ik ben als gastspreker gevraagd voor dit 25e internationale symposium, dat dit jaar als thema Ökonomie und Logistik auf Binnengewässern im Römischen Reich heeft.

Mijn lezing gaf ik mede namens Yardeni Vorst (onderzoeker Zwammerdamschepen) en Laura Koehler (RCE). Ware opvolgers van archeoloog Maarten de Weerd; hij verzorgde deze lezing in 2002.

Nu de onderzoekstechnieken de laatste jaren een grote vlucht hebben genomen, vallen er veel nieuwe ontdekkingen en inzichten te delen. De toehoorders waren daarnaast ook verheugd te horen over de langverwachte werkzaamheden aan de Zwammerdamschepen en de komst van het Nationaal Romeins Scheepvaart Museum. Zelf vond ik leuk dat de Zwammerdamschepen ook werden genoemd in de lezingen van Ronald Bockius (Museum für Antike Schifffahrt) en Christoph Schäfer (Universität Trier).  Dat maakte het des te duidelijker dat de schepen van internationaal belang zijn en onderdeel uitmaken van de internationale wetenschap, voor zowel de Romeinse scheepsbouwtechnieken als de Romeinse scheepvaart.

Nieuwe ideeën
In mijn eigen lezing benadrukte ik hoe de Zwammerdamschepen en de andere gevonden Romeinse platbodems op Nederlandse bodem het begin vormden van een groot wetenschappelijk onderzoek, dat nog lang niet is beëindigd.

De grote hoeveelheid gevonden hout maakt het ook mogelijk de nieuwste onderzoeksmethoden toe te passen, om datering en herkomst te achterhalen. De resultaten zijn verbluffend te noemen: Duits en Nederlands hout samen gebruikt in de Woerden 7, terwijl de Meern 1 geheel uit Nederlands eiken bestaat.
Revolutionaire nieuwe ideeën over de plaats van de scheepswerven langs de Limes, het gebruik van lokale kennis en vaardigheden, en ook de mogelijkheid van militaire inzet van de schepen laat zien dat er nog veel valt te ontdekken en te discussiëren.

Museum für Antike Schifffahrt
Het vijfdaagse symposium werd in stijl afgesloten met een rondleiding door het Museum für Antike Schifffahrt, ook in Frankfurt. Het was een leuk weerzien met oude bekenden: in de tijd dat de Woerden 7 werd gerestaureerd hebben we veel contact gehad!

Volg ons op twitter en blijf op de hoogte van onze activiteiten