Romeinse Helmenboek mogelijk door werk detector-amateurs, musea en archeologen

Laat ons u verder helpen met uw archeologiebeleid

Bel 071-5126 216 voor een vrijblijvend advies of kies voor:

Dit bijzondere boek is het gezamenlijke resultaat van detector-amateurs, musea en archeologen zei Annelies Koster, conservator van het Museum Valkhof op donderdag 23 februari tijdens de presentatie van het publieksboek Romeinse helmen in Nederland. Zij stelde met Paul van der Heijden en Tom Hazenberg een prachtig boek samen met alle Romeinse helmen, viziermaskers en helmbanden die in Nederland zijn ontdekt. De objecten komen uit collecties van zowel musea als particulieren. Nu voor het eerst samen in een boek.

Het boek werd aangeboden aan dr. Carol van Driel-Murray, Romeins archeoloog van de Universiteit Leiden en groot stimulator van de studie van de Romeinse militairen, hun leven en hun uitrusting. Een prachtig boek dat laat zien hoe rijk de Nederlandse archeologie is. Voor collega’s en een breed publiek, aldus Van Driel-Murray.

Met de publicatie van Romeinse helmen in Nederland zijn voor het eerst alle grotendeels complete helmen, ruitermaskers en helmbanden die in Nederland zijn ontdekt in één boek samengebracht. Het boek is geschreven door Paul van der Heijden (Ulpia Tekstproducties) en Annelies Koster (Museum Het Valkhof) op basis van de laatste stand van de wetenschap. Romeinse helmen in Nederland, deel 9 in de reeks Stap in het Verleden, is wederom aantrekkelijk en overzichtelijk vormgegeven door Rozemarijn Buitenhuis (Hazenberg Archeologie). Daarbij heeft zij rijkelijk gebruik kunnen maken van hoogwaardig beeldmateriaal dat ter beschikking is gesteld door veel musea en collectiebeheerders. Aangevuld met veel foto’s van re-enactors om het gebruik van de helmen en andere militaire zaken beeldend uit te leggen. En natuurlijk ontbreken in dit boek niet de illustraties van Mikko Kriek en een mooi overzichtskaart van de limes in Nederland van de hand van Bram Jansen en Olav Odé. Kortom, een top-boek voor een breed publiek.

Vanaf heden is het boek online te verkrijgen bij hazenbergarcheologie.nl.

Ook ligt het in de Museumwinkels van o.a. Museum Het Valkhof, Rijksmuseum van Oudheden en Archeon.

Directeur Museum Het Valkhof, Jan van Laarhoven opent de presentatie. Foto: Will Kuijpers.
Directeur Museum Het Valkhof, Jan van Laarhoven opent de presentatie. Foto: Will Kuijpers.
Annelies Koster en dr. Carol van Driel-Murray tonen het kersverse Romeinse helmen in Nederland. Foto: Will Kuijpers.
Annelies Koster en dr. Carol van Driel-Murray tonen het kersverse Romeinse helmen in Nederland. Foto: Will Kuijpers.
Foto vlnr: Rozemarijn Buitenhuis (Hazenberg Archeologie), Ronny Meijers (Museum Het Valkhof), Harry van Enckevort (gemeente Nijmegen), Annelies Koster (Museum Het Valkhof), Paul van der Heijden (Ulpia Tekstproducties), Carol van Driel-Murray (Universiteit Leiden), Tom Hazenberg (Hazenberg Archeologie) en Harrie van Zuylen (Twigt Grafimedia). Foto gemaakt door Will Kuijpers.
Foto vlnr: Rozemarijn Buitenhuis (Hazenberg Archeologie), Ronny Meijers (Museum Het Valkhof), Harry van Enckevort (gemeente Nijmegen), Annelies Koster (Museum Het Valkhof), Paul van der Heijden (Ulpia Tekstproducties), Carol van Driel-Murray (Universiteit Leiden), Tom Hazenberg (Hazenberg Archeologie) en Harrie van Zuylen (Twigt Grafimedia). Foto: Will Kuijpers.

Volg ons op twitter en blijf op de hoogte van onze activiteiten