Grote subsidie Hazenberg Archeologie en Archeon voor Zwammerdamschepen

Laat ons u verder helpen met uw archeologiebeleid

Bel 071-5126 216 voor een vrijblijvend advies of kies voor:

Hazenberg Archeologie en Archeon hebben een grote ondernemerssubsidie van de gemeente Alphen aan den Rijn in de wacht gesleept ten behoeve van de restauratie van de Rijksmaritieme Collectie Zwammerdamschepen. De subsidie bedraagt € 99.000 en is toegekend op advies van de Economic Development Board Alphen aan den Rijn (EDBA). Wethouder Kees van Velzen feliciteerde partners Jack Veldman en Tom Hazenberg toen hij hen kon melden dat de subsidie was toegekend. Dit werd bevestigd door Joost Berkhout van de EDBA.

De EDBA nodigt ondernemers uit projecten in te dienen die Alphen aan den Rijn en de regio versterken wat betreft economie, werkgelegenheid, opleiding, burgerparticipatie, toerisme en city-marketing. Hazenberg Archeolige ne Archeon hebben aangetoond dat de restauratie van de Romeinse Zwammerdamschepen in al deze aspecten hoog scoort. De restauratie van de schepen en de expositie ervan in het nieuw te bouwen Nationaal Romeins Scheepvaartmuseum Archeon verruimt de lokale werkgelegenheid met 5 a 10 arbeidsplaatsen. Zowel de restauratie als de exploitatie van het museum biedt ruimte voor veel stage mogelijkheden voor diverse opleidingen. Daarbij is in mei jl. het publiek uitgenodigd om zelf een bijdrage te leveren aan de restauratie onder het motto `Heel Alphen bouwt mee aan de Zwammerdam 2′. Met de restauratie en de expositie van de rijks maritieme collectie, die een centrale rol speelt in de nominatie van de Romeinse rijksgrens, de limes, voor UNESCO Werelderfgoed, halen Archeon en Alphen aan den Rijn een attractie van wereldniveau in huis. Dus toerisme en citymarketing is daarmee zeker gediend.

De EDBA-subsidie wordt toegevoegd aan de eerder toegekende subsidie van de provincie Zuid-Holland en de personele inzet van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed alsmede met de investeringen van Archeon en Hazenberg Archeologie. Tezamen vormen deze partijen de kern van het samenwerkingsverband dat de komende jaren de Rijk maritieme collectie Zwammerdamschepen na ruim 40 jaar weer terug kan geven aan het publiek.

De restauratie zal plaatsvinden in de Romeinse Restauratiewerf Archeon. De start van de werkzaamheden worden verwacht in oktober 2017. Met de beschikbare middelen kunnen de kano’s Zwammerdam 3 en 5 en de struurriem worden gerestaureerd en kan worden begonnen aan een van de grote vrachtschepen, de Zwammerdam 2.

Volg ons op twitter en blijf op de hoogte van onze activiteiten