Inspiratie over de grenzen

Laat ons u verder helpen met uw archeologiebeleid

Bel 071-5126 216 voor een vrijblijvend advies of kies voor:

De ontwerpgroep voor het toekomstige Nationaal Romeins Scheepvaart Museum in Alphen aan den Rijn heeft een tour gemaakt door Denemarken en Zweden.

De groep, bestaande uit Monique en Jack Veldman (directie Museumpark Archeon), Marlène van Gessel en Marc van Roosmalen (architecten) en Tom Hazenberg (conservator), zocht naar kennis en inspiratie voor het ontwerp van het Museum en opzet voor de expositie voor de collectie Zwammerdamschepen. Die inspiratie zochten ze in grote en kleine musea, archeologische parken, cultuur musea en architectonische projecten. De reis voerde in Denemarken langs Roskilde, Kopenhagen, Aarhus en in Zweden langs Stockholm.Van links naar rechts: Marlène van Gessel, Tom Hazenberg, Jack Veldman, Monique Veldman en Marc van Roosmalen.
 Op de fiets van Denemarken naar Stockholm

De lijst van bezochte locaties en musea is lang (zie onderaan) en zeer divers. Deze loopt van klassiek museumcollectie tot moderne architectuur, van kleurrijke “rooftop”-experience tot scheepswerf: talloze vormen en publieksbenaderingen kregen de ontwerpgroepsleden voorgeschoteld.

Levendige discussies
De vele indrukken en beelden zorgden binnen de ontwerpgroep voor veel enthousiasme en levendige discussies. Zo vielen de archeologische presentaties in Moesgaard Museum bij iedereen in de smaak, genoot iedereen van de Viking – Raid-tentoonstelling in het Nationaal Museum in Kopenhagen en het Aros Art Museum. Aan de andere kant waren de meningen verdeeld over diverse opstellingen van grote archeologische collecties en het gebruik van de vele digitale presentatiemiddelen. Dus precies waarvoor deze inspiratiereis door Scandinavië was bedoeld.

Enkele hoogtepunten volgens Tom

– Roskilde, want dat is zo’n beroemde collectie Vikingschepen! Zeer vergelijkbaar met onze Zwammerdamschepen. Maar het museum is wel aan vernieuwing toe.

– Vrijheidsmuseum in Kopenhagen, omdat de gebeurtenissen van de verzetsstrijders zo aangrijpend worden gepresenteerd.

– Moesgaard Museum: vooral de presentatie de Bronstijd en de IJzertijd (“People of the sun”). Misschien was dit wel de mooiste expositie die ik ooit heb gezien!

– De Regenboogring bovenop het Aros Art Museum was een kleurrijke ervaring op een grauwe dag.

Het reisschema

Reisschema
Maandag: Roskilde
– Vikingschepen museum Roskilde

Dinsdag: Kopenhagen
– Nationaal Museum Denemarken
– Vrijheidsmuseum (Museum over 2e Wereldoorlog)

Woensdag: Aarhus
– havengebied
– winkelgebied
– Aros (Moderne Kunstmuseum
– Moesgaard Museum (archeologie)

Donderdag:
– Jelling: Koninklijke graven 10e eeuw
– Slagelse:  Trellenburg Ringwalburcht

Vrijdag: Stockholm
– Vasa Museum
– Viking Museum
– Nationaal Historisch Museum
– Moderna (kunst- en architectuurmuseum)

Zaterdag: Stockholm
– Skansen (Historisch Openlucht Museum)
– ABBA-museum
– Middeleeuwen Museum Stockholm

Volg ons op twitter en blijf op de hoogte van onze activiteiten