Jan Tukker: het kringetje is rond!

Laat ons u verder helpen met uw archeologiebeleid

Bel 071-5126 216 voor een vrijblijvend advies of kies voor:

“Het was in de 5e klas van de lagere school toen mijn leraar een klein clubje jongens enthousiast maakte om naar Zwammerdam te gaan. Als we op woensdagmiddag vrij waren, konden wij daar gaan graven in de grote bergen grond. De dragline had grote bergen grond opgeworpen voor het graven van de funderingen en ondergrondse transportgangen. Gewapend met een plantenschopje fietsten we van Alphen naar Zwammerdam.

Daar aangekomen moesten wij ons melden bij de beheerder en kregen wij een stuk berg toe gewezen om deze voorzichtig af te graven. Als we wat vonden moesten we dit melden en werd het snel onderzocht. Ik vond scherven en ribben van een os. Ook vond ik in de berg een afgebroken bot met ingekerfd een Romeins cijfer en in het boteinde een gaatje waar een stuk leren veter doorheen zat. Een stuk van een schaats? Ik zal het nooit weten. Helaas moest ik hem inleveren maar mocht op een tafel wel wat anders uitzoeken wat ik mee naar huis mocht nemen. Ik heb het nog steeds bewaard. Zie foto.

Bijzondere ervaringen
Hier is voor mij de archeologie gaan leven. En heb de schepen die gevonden zijn al die jaren proberen te volgen. Totdat ik in Lelystad belanden bij het bezichtigen van het VOC-schip op de Bataviawerf. Terloops vroeg ik aan de gids of hier nog steeds de Zwammerdam schepen lagen in conservering.  Als ik wilde kon ik ’s middags terugkomen en met hem de resten in conservering komen bekijken in een hal achter op het terrein. Een hele ervaring.

Zo kwam ik in 2018 op een dag voor “de Alphenaren” in Archeon Tom Hazenberg tegen die vrijwilligers zocht voor de restauratie van de Zwammerdamschepen. Dat was voor mij een grote verrassing dat ik onder toezicht van een archeoloog mocht meehelpen om een van de Zwammerdamschepen in elkaar te zetten. Voor mij was het kringetje rond!
Inmiddels staat de Zwammerdam 2 in volle glorie op de werf. Nu zijn we de Zwammerdam 6 aan het schoonmaken en we hopen dat ze in een mooi museum komen te staan”.

Jan Tukker

Volg ons op twitter en blijf op de hoogte van onze activiteiten