Je fiets parkeren op de resten van Kasteel Vredenburg

Laat ons u verder helpen met uw archeologiebeleid

Bel 071-5126 216 voor een vrijblijvend advies of kies voor:

Hazenberg Archeologie was donderdag 21 maart aanwezig bij de opening van een nieuwe bewaakte fietsenstalling in de binnenstad van Utrecht. De stalling is een van de vele onderdelen van het Project Ontwikkeling Stationsgebied, een project waarbinnen veel aandacht is voor archeologie. De naam van de fietsenkelder? Fietsenstalling Vredenburg.

De naam ‘Vredenburg’ is onlosmakelijk verbonden met Utrecht. Het Vredenburgplein, het muziekcentrum en het gebouw waar de stalling in huist zijn allemaal vernoemd naar het kasteel Vredenburg. Karel V bouwde dit kasteel in 1528 op de plaats van het Catharijneklooster. Al in 1577 werd het kasteel afgebroken door de Utrechtse bevolking onder leiding van Trijn van Leemput maar de fundering bleef bewaard. Deze restanten zijn beschermd als rijksmonument. In de stalling zijn de oude funderingen van het kasteel weer duidelijk zichtbaar gemaakt (bron cu2030.nl).

Hazenberg Archeologie is als directievoerder betrokken geweest bij de archeologische opgravingen, maar  was ook onderdeel van het gezelschap dat plannen mocht bedenken voor de verbeelding van Utrechts verleden. Niet alle visualisering- en communicatie ideeën konden tot uitvoer worden gebracht. Maar met het zichtbaar maken van de funderingen van Kasteel Vredenburg toont Utrecht dat het terecht trots is op haar rijke geschiedenis.

fietshoesje

Volg ons op twitter en blijf op de hoogte van onze activiteiten