Lampasuitgave in het teken van de Limes

Laat ons u verder helpen met uw archeologiebeleid

Bel 071-5126 216 voor een vrijblijvend advies of kies voor:

Het tijdschrift voor classici, Lampas, bracht in juni 2020 een themanummer uit over de Romeinse Limes in Nederland. De bijdrage van Tom Hazenberg en Erik Graafstal hieraan kreeg de titel mee “De nieuwe kleren van de keizer? De lange weg naar een aantrekkelijk Werelderfgoed” .

Een belangrijk doel van de UNESCO is om d.m.v. onderwijs, wetenschap en cultuur het begrip tussen mensen en landen te vergroten. De fietstocht die 24 leerlingen van het Cygnus Gymnasium in Amsterdam fietsten langs de gehele Romeinse Limes in Nederland past hier bij uitstek in. Er valt hier namelijk veel te genieten. https://www.youtube.com/watch?v=QIgvkZ68DZo

Het zichtbaar maken van de limes kent al een lange traditie waarbij in het artikel twee spraakmakende projecten nader worden beschreven: de schepen van Zwammerdam in Museumpark Archeon in Alphen aan den Rijn in combinatie met Limesbezoekerscentrum NIGRVM PVLLVM in Zwammerdam, en Castellum Hoge Woerd in Leidsche Rijn.

Beide schrijvers zijn zich er van bewust dat de limes niet op zichzelf kan staan. Verregaande samenwerking of zelfs integratie met andere maatschappelijke velden is noodzakelijk. Dat Nederland daarin excelleert blijkt uit het feit dat NIGRVM PVLLVM een deal gesloten heeft met de zorg, Museumpark Archeon met toerisme, sociale zaken en regiomarketing en Castellum Hoge Woerd met de cultuursector, horeca en allerlei wijkvoorzieningen.

Zo krijgen nieuwe groepen Gymnasiasten en alle andere Romeinenfans een steeds mooiere route te gaan wanneer zij fietsen langs de Romeinse Limes!

Volg ons op twitter en blijf op de hoogte van onze activiteiten