Podcast “De Oude Wereld” krijgt 2e seizoen – Weten jullie nog? Het “oudt vervallen Stedeken” dat in 1618 op het strand bij Goedereede door een storm tijdelijk te zien was en als De Oude Wereld de geschiedenis is ongegeaan . En dat sindsdien nooit meer gezien is en nu even mytisch is als de Brittenburg bij Katwijk? Nou, de zoektocht naar dat “stadje” door Jan Breimer en Tom Hazenberg beleeft zijn tweede seizoen. Tijdens de Nationale Archeologie Dagen publiceren zij de 1e Podcast van het seizoen. Daarin blikken zij terug op de onderszoeksresultaten tot nu toe. Ter sprake komen de wethouder van Goeree-Overflakkee, de nieuwe oudste brond van dit verhaal en de vele kaarten die de werkelijke vindplaats van De Oude Wereld. De trouwe luisteraars kunnen alle informatie weer ophalen, nieuwe luisteraars zullen zich verbazen over dit onbekende mysterie.
In juli en september zijn de volgende aflveringen gepland. Zou het lukken om deze Romeinse stad of kustfort te lokaliseren?
Luister hier of vind ons op Spotify. Volg de zoektocht ook op RomeinsKust.nl/zoekmee. Daar vind je de oude uitzendingen en het archief met kaartmateriaal en schriftelijke bronnen die in de podcasts een grote rol spelen.
Laatste Zwammerdamhout uit conservering – Op vrijdag 3 juni 2022 hebben conserveringsspecialisten Laura Koehler en Gert Scheurs van Batavialand twee planken van het Romeinse vrachtschip Zwammerdam 6 uit een enrome conserveringstank gehaald. Wat daar zo bijzonder aan is? De ze planken zijn de laatste planken van Romeins schepen die begin jaren ’70 zijn ontdekt en geborgen. Daarmee wordt duidelijk dat de conservering van de – inmiddels – Rijksmaritieme Erfgoed Collectie Zwammerdamschepen vijf volle decennia in beslag heeft genomen.
Na conserveringsoperiaties in Ketelhaven (Rijksmuseum voor Scheepsarcheologie) en Lelystad (Nederlands Instituut voor Scheeps en Onderwaterarcheologie [NISA]) heeft Erfgoedcentrum Batavialand het werk afgemaakt in een tijdelijke dependance in Sneek. Daar hebben de Batavialand-specialisten samen met De Ruiter Machinebouw een hypermoderne conserveringsinstallatie ontwikkeld. In 2019 zijn de laatste 20 planken en leggers van de Zwammerdam 6 en de losse planken van de IJsselkogge uit Kampen in de tank gelegd. Vervolgens duurde de eerste conserveringstranche meer dan 2,5 jaar. Vrijdag 3 juni jl. vond het moment plaats waarop generaties onderzoekers 50 jaar hebben gewacht. De laatste planken konden uit de tank worden genomen.
Koehler en Schreurs zijn voorzichtig positief over het resultaat. Een eerste blik op het authentieke hout zorgde voor deze indruk. Pas na het verwijderen van het beschermende net kan het resultaat echt goed worden bepaald. Daarvoor moet het hout naar Museumpark Archeon in Alphen aan den Rijn, waar de Zwammerdamschepen worden gerestaureerd.
PARADIJS IN PARK MATILO – Op 22 mei veranderde Park Matilo in een waar Paradijs. Verhalenvertellers, wijnboeren, Romeinse soldaten en vele andere paradijsvogels gaven een inkijkje in de lange geschiedenis van Matilo en de huidige sociale en bio-diversiteit van het park. Bezoekers genoten van de heerlijke hapjes van het Leids Steunloket Migranten, maakten vilt- en bloemenkunst, kleiden zaadbommen bij de schooltuinen, leerden alles over eetbare planten in het park, maakten kennis met het leven van Romeinse soldaten en ontspanden met een heerlijk biologisch drankje bij de bar. Mede dankzij het prachtige zonnige weer was het een perfecte dag in het Paradijs!