Muntschat van Dirksland even uit de kluis

Laat ons u verder helpen met uw archeologiebeleid

Bel 071-5126 216 voor een vrijblijvend advies of kies voor:

Misschien wel de grootste muntenschat ooit gevonden in Nederland was zaterdag 6 april jl. heel even in zijn geheel te zien in het streekmuseum Goeree-Overflakkee.

De munten werden vorig jaar door Arco Hoekman met een metaaldetector gevonden in een weiland op het eiland. Het gaat om 700 losse munten en naar schatting 2300 samengeklonterde munten met een gezamenlijke waarde van vermoedelijk zo’n half miljoen euro. Er was veel belangstelling om de schat in levende lijve te komen bekijken. Ook onder de landelijke en regionale de pers was er veel animo. Onder ander Jeugdjournaal en NOS  20 uur journaal besteedden aandacht aan het unieke evenement.

Tom Hazenberg en Jan Breimer behoorden als archeologisch adviseurs van de gemeente Goeree-Overflakkee ook tot de genodigden. Voordat men eind vorig jaar met het grote nieuws van de vondst naar buiten trad, werd Hazenberg Archeologie verzocht advies uit te brengen t.a.v. de omgang van de vondst en de vindplaats op korte en lange termijn.

Rode Klaas
De 15e eeuwse muntschat bestaat uit (zilveren) munten uit verschillende Europese landen, waaronder Nederland, Italië, Engeland, Duitsland en Frankrijk. Het zou de roversschat kunnen zijn van de mythische piraat Rode Klaas: een aantal munten dat als knopen werd gebruikt zou hiervoor een aanwijzing kunnen zijn.
Inmiddels ligt het grootste deel van de schat weer in een kluis :een klein deel is te zien in het museum, net als een replica van een klont munten.

 

Volg ons op twitter en blijf op de hoogte van onze activiteiten