Nederland schreef in de jaren ’70 wereldgeschiedenis toen archeologen in Zwammerdam maar liefst zes schepen uit de Romeinse tijd blootlegden. De Nederlandse bevolking zamelde geld in om de schepen te behouden, aangemoedigd door koningin Juliana. Daar plukken we nu de vruchten van, zoals het nieuwe boek Varen op de Romeinse Rijn uitlegt. Na jarenlange restauratie zullen ze langs de Rijn tentoongesteld worden.
De ondertitel van het boek luidt: De schepen van Zwammerdam en de limes. De auteurs maken daarmee duidelijk dat ze de scheepvaart in de bredere context van de Romeinse rijksgrens behandelen. Ze doen dat in een prettige en toegankelijke verhaaltrant, die past bij een publieksboek. Het boek is gebaseerd op de laatste wetenschappelijke inzichten, maar overlaadt de lezer niet met onopgeloste wetenschappelijke kwesties.
Een ding is duidelijk: het was een drukte van belang op de Rijn. Door de omvangrijke en kostbare goederenstromen van en naar Britannia werd de limes extra zwaar bewaakt. Levensmiddelen, gebruiksartikelen, wapens, bouwmaterialen, maar ook edele metalen en manschappen werden per schip vervoerd. Over zee met zogeheten rondbodems, over de rivier met platbodems.
Het boek trakteert de lezer op tal van verrassende details, zoals van het schip De Meern 1 dat in volle vaart vergaan is. De afgebeelde hoosschep, peddel, emmer en voetijzers maken dat je heel dicht bij de bemanning in doodsnood komt. Dat brengt ons op de voortreffelijke manier waarop dit boek geïllustreerd is. Mikko Kriek maakte speciaal voor deze uitgave een aantal prachtige artist impressions. Dat maakt Varen op de Romeinse Rijn een aantrekkelijk bezit voor geïnteresseerden, maar ook voor professionals.
Tom Hazenberg en Paul van der Heijden (2016): Varen op de Romeinse Rijn. De schepen van Zwammerdam en de limes. Leiden, Hazenberg Archeologie. Deel 7 van de reeks Stap in het verleden, ISBN 978-90-818683-7-2.
Prijs: € 12,50 (exclusief verzendkosten). Bestellen kan hier of via de boekhandel.