Palen Romeinse weg cadeau!

Laat ons u verder helpen met uw archeologiebeleid

Bel 071-5126 216 voor een vrijblijvend advies of kies voor:

Met groot enthousiasme namen bestuursleden van het Torenmuseum in Valkenburg (ZH) 7 geconserveerde Romeinseweg-palen in ontvangst, waaronder een voor de collega’s van Museum Katwijk. Hiermee eindigde de ‘cadeau-express’ langs 12 museumlocaties langs de Limes in Zuid-Holland. Het initiatief van archeoloog Tom Hazenberg een aantal eikenhouten wegpalen te laten conserveren en cadeau te doen aan de Limes Presentatie Units – zoals de betreffende locaties ook genoemd worden – werd in 2020 van harte ondersteund door de Provincie Zuid-Holland. Restaurator Wouter Schalk en Hazenberg gingen deels samen op pad voor de overhandiging.

Valkenburg. v.l.n.r. Hanneke Varkenvisser, Gerrit Russchenberg, Henk Imthorn,
Wouter Schalk, Corrie van Kralingen, Herman Dijkhuizen

Evenveel palen zijn vanaf najaar 2022 geconserveerd door Wouter Schalk (Vakwerk in Hout) en van een presentatiekast voorzien.  De trotse bezitters in Romeins Zuid – Holland zijn Hortus Populus & het Groene Harthuys (Bodegraven), NIGRVM PVLLVM (Zwammerdam), Vergulde Wagen & Museumpark Archeon (Alphen aan den Rijn), Historisch Museum Hazerswoude, Park Matilo Leiden, Leiderdorps Museum, Rijksmuseum van Oudheden Leiden, Torenmuseum aan de Limes (Valkenburg), Katwijks Museum en Huygensmuseum (Voorburg).

Leiderdorps Museum. Bob Reidsma (li) en Tom Hazenberg

Bij de opgraving van de Romeinse weg bij de N206 ir. G. Tjalmaweg, zijn in 2018 over een lengte van ruim 125 meter bijna 900 eikenhouten palen gevonden. De palen waren onderdeel van de funderingsconstructie van een weg uit de Romeinse tijd, die bijna 2000 jaar geleden is aangelegd bij Valkenburg. Enkele tientallen palen zijn in 2020 aangeboden aan het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden voor een beoogde tentoonstelling van een deel van de opgegraven Romeinse weg. En natuurlijk in het informatiecentrum van de RijnlandRoute.

Informatie!

Volg ons op twitter en blijf op de hoogte van onze activiteiten