Park Matilo en Zwammerdam/Hooge Burch openen Romeinenweek

Laat ons u verder helpen met uw archeologiebeleid

Bel 071-5126 216 voor een vrijblijvend advies of kies voor:

Op zaterdag 24 mei en zondag 25 mei vonden in resp. Park Matilo (Leiden) en Zwammerdam/Landgoed de Hooge Burch de opening plaats van de Nationale Romeinenweek.

 

 

Han Weber open de Nationale Romeinenweek 2014 in Park Matilo
Han Weber open de Nationale Romeinenweek 2014 in Park Matilo

Beide evenementen kenden veel enthousiasme. Naast gezellig en geinteresseerd publiek waren ook veel bestuurders van de partij. In Park Matilo opende gedeputeerde Han Weber de Romeinenweek. En wethouder Frank de Wit opende  de Romeinen Route, de nieuwe educatieve route in Park Matilo in aanwezigheid van de docenten van het Stedelijk Gymnasium. Gezamenlijk brachten de bestuurders een plengoffer bij het prachtige Venusbeeld (van Ludy Feyen) in de nieuwe Romeinse kruidentuin. Verder waren er rondleidingen van Erfgoed Leiden e.o, Pro Arts Design en Jona Lendering. De laatste vertrok vanaf Park Matilo om via het Rijksmuseum van Oudheden de limes tot aan Katwijk te volgen. Onderweg is hij met zijn aanhang ontvangen door de Vereniging Oud Valkenburg in het Torenmuseum Valkenburg.

 

 

In Park Matilo gingen de activiteiten door met boogschieten door soldaten van de Legio Augusta II, die ook hun nieuwe legertenten hadden opgezet. De AWN organiseerde een opgravingen voor kinderen die druk werd bezocht en binnen de poorten van het castellum genoten de bezoekers van de kleine maar fijne Romeinse streekmarkt met kramen van Kaasboerderij De Graaf uit Bodegraven, Wijngaard Deux Filles uit Voorschoten en de eigen Stadswijngaard met de heerlijke Chateau Matilo. Romeins boeken waren te koop bij de stand van Boekhandel van Stockum en drank en happen te verkrijgen bij de Historische Keuken. En weer terug in de grote VIP-tent toonde Gerard Slokker zijn film de Making of Park Matilo.

 

Aimee Heidenrijk (links) en Han de Jager (in pak) zijn door de Romeinse reiswagen van Zwammerdam naar Landgoed de Hooge Burch gebracht.
Aimee Heidenrijk (links) en Han de Jager (in pak) zijn door de Romeinse reiswagen van Zwammerdam naar Landgoed de Hooge Burch gebracht.

De volgende dag vormde het Plein in Zwammerdam het decor voor wethouder Han de Jager om de Romeinse reiswagen te verwelkomen. Samen met Aimee Heijdenrijk, directeur zorg van Ipse de Bruggen namen ze de eerste exemplaren van de Groene Kaarten van Land en Wijk en Wouden in ontvangst. En samen stapten ze in de wagen om de gezellige Romeinse markt op het landgoed te bezoeken. 

Op Landgoed de Hooge Burch stond de Mobilimes, het mobiele limes infromatiecentrum. Bezoekers en cliënten van Ipse de Bruggen konden een rit maken met de Romeinse Reiswagen met paarden van Hotelboerderij Akkerlust. Een van de hoogte punten was het werk van Mart Scheer uit Woerden die vier van de zes Zwammerdamschepen tentoonstelde. En als toetje was er voor iedereen een heerlijk ijsje van IJsboerderij de Jong uit Zoeterwoude.

De weergoden waren ons goed gezind en beide dagen vormden een zonnige opening van de Romeinenweek. De Romeinenweek heeft het jonge regionale limes netwerk versterkt en weer een beetje verruimd. Op deze wijze vormt de Romeinenweek een zichtbare stap in de gezamenlijke ontwikkeling van de limes.

 

Volg ons op twitter en blijf op de hoogte van onze activiteiten