Romeins schip Ahoy!

Laat ons u verder helpen met uw archeologiebeleid

Bel 071-5126 216 voor een vrijblijvend advies of kies voor:

Provincie Zuid Holland heeft Hazenberg Archeologie opdracht gegeven om drie scheepsonderdelen van Romeinse platbodems te laten restaureren en te exposeren. Dit project heeft de werktitel gekregen: “Romeins schip Ahoy!”. Deze opdracht wordt gerealiseerd in een samenwerking met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en onderzoeker Yardeni Vorst.

De selectie van projecten zijn de enorme stuurriemen die tussen de beroemde Zwammerdamschepen is ontdekt in 1974, de mastvoet van schip Zwammerdam 4 en de riem die in 1995 door de AWN in Bodegraven is ontdekt. Deze objecten worden in eerste instantie gerestaureerd om vervolgens in een console geplaatst te worden. Zo zijn de bijzondere scheepsonderdelen makkelijk te vervoeren en kunnen ze apart van elkaar of samen worden tentoongesteld in de regio Zwammerdam/Alphen aan den Rijn. De Romeinse scheepsonderdelen zullen zo voor het eerst naar decennia weer aan het publiek worden getoond. Op een mobiele tentoonstellingswand leert het publiek over de betekenis van de schepen voor het leven aan de Romeinse limes. Deze tentoonstellingswanden maakt Hazenberg Archeologie in samenwerking met Mikko Kriek en Paul van der Heijden.

“Romeins schip Ahoy! is een van de projecten die het vervolg zijn van het initiatief van Tom Hazenberg en Bert Zandbergen (AWN Rijnstreek) om de Zwammerdamschepen na 40 jaar terug te brengen naar de regio van ontdekking.

 

Uitgelichte afbeelding:  Werkschets van de mobiele exposities (Mikko Kriek & Tom Hazenberg)

Volg ons op twitter en blijf op de hoogte van onze activiteiten