De Romeinse Zwammerdamschepen komen thuis!

Laat ons u verder helpen met uw archeologiebeleid

Bel 071-5126 216 voor een vrijblijvend advies of kies voor:

Woensdag 12 oktober komen na 42 jaar de Romeinse Zwammerdamschepen in Alphen aan den Rijn weer thuis.

De 6 Zwammerdamschepen zijn tussen 1971 en 1974 opgegraven op het landgoed de Hooge Burch te Zwammerdam ten tijde van de bouw van de zorginstelling, Ipse de Brugge.

De opgravingsactiviteiten zijn destijds bezocht door onze toenmalige Koningin Juliana. Het Nederlands Instituut voor Scheepvaart Archeologie te Lelystad, onderdeel van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed heeft de conservering uitgevoerd en de collectie onder haar hoede genomen.

In het kader van de UNESCO Wereld-erfgoed nominatie van de Neder-Germaanse Limes door de drie limes provincies met het Rijk alsmede de ontwikkeling van het Groene Hart en de gemeente Alphen aan den Rijn is het tonen van de collectie en het verhaal van de Romeinen in de Hollandse Delta: een unieke kans voor ons allen voor nu en de toekomstige generaties.

In de komende jaren zal de collectie worden gerestaureerd in haar meest oorspronkelijke vorm om vervolgens in het Romeins Scheepvaart Museum in Archeon te worden tentoongesteld.

In het Zwammerdamschepen-project werken samen: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Provincie Zuid-Holland, Gemeente Alphen aan den Rijn en de Universiteit Leiden. Tom Hazenberg treedt bij dit project op als projectleider. Daarnaast heeft Hazenberg Archeologie een publicatie geschreven over de Zwammerdamschepen. Deze is hier te verkrijgen.

 

Programma op het Rijnplein

15.00 uur Aankomst van vier vrachtwagen combinaties met 6 containers op het Rijnplein.
Aansluitend in ontvangst nemen van de Collectie Zwammerdam schepen door Wethouder de heer Kees van Velzen.
De Romeinse Zwammerdam vlag zal worden gehesen.
Gevolgd door presentatie en uitleg van de Zwammerdam collectie door Tom Hazenberg.
De kinderen kunnen deelnemen aan de Romeinse activiteiten.
16.00 uur Einde

Volg ons op twitter en blijf op de hoogte van onze activiteiten