Tentoonstelling Romeins Kust trekt 115.000 bezoekers

Laat ons u verder helpen met uw archeologiebeleid

Bel 071-5126 216 voor een vrijblijvend advies of kies voor:

Op 6 mei sloot de tentoonstelling ‘Romeinse Kust’ haar deuren. De tentoonstelling heeft in twee jaar het enorme aantal van 115.000 bezoekers getrokken. Dit vertelt projectleider Tanja van der Zon van het Rijksmuseum van Oudheden (RMO) aan het Limes Journaal. Romeinse Kust bood een kijkje in de geschiedenis van de Nederlandse Noordzeekust in de Romeinse Tijd.

De tentoonstelling ‘Romeinse Kust’ had de vorm van een museale `strandwandeling’. De bezoeker liep langs de belangrijkste archeologische vindplaatsen in de drie westelijke kustprovincies, Noord-Holland, Zuid-Holland en Zeeland rond het jaar 200 na Chr.. Alle topvondsten en ontdekkingen uit die tijd waren samengebracht in de tentoonstelling waaronder de marinehelm van Texel, het ruitermasker van Leiden Matilo en de Nehallennia-altaren van Colijnsplaat. De tentoonstelling opende april 2016 in het RMO in Leiden en reisde vervolgens door naar Huis van Hilde in Castricum en Muzee in Scheveningen. De laatste etappeplaats was in Zeeland in het Zeeuws Museum in Middelburg. De Romeinse Kust was ook twee keer het onderwerp van een wetenschappelijk symposium, in het RMO in september 2016 en onlangs, in april 2018, in het Zeeuws Museum. Bij de tentoonstelling ‘Romeinse Kust’ is ook een boekje verschenen met dezelfde titel.

De tentoonstelling is georganiseerd door het Rijksmuseum van Oudheden met als gastconservator Tom Hazenberg. De inhoud werd samengesteld in samenwerking met de Romeinse Kustwacht, een verband van wetenschappers langs de Romeinse Kust. De tentoonstelling was niet alleen samengesteld uit de eigen RMO-collectie maar juist ook uit collecties van de drie kustprovincies, gemeente Den Haag, Westlands Museum en het Koninklijk Zeeuws Genootschap der Wetenschappen. De vormgeving was in handen van Bureau Kinkorn uit Tilburg. De financiering is mede tot stand gekomen door bijdragen van het Mondriaanfonds en de provincies Zuid-Holland, Noord-Holland en Zeeland.

Het volledige interview met projectleider Tanja van der Zon is te zien in het Limes Journaal, in de uitzending van vrijdag 11 mei 13.00 uur, te zien op de website  www.RomeinseLimes.nl.

Het boek Romeins Kust is verkrijgbaar in de museumshop van het RMO in Leiden en via de website Hazenberg Archeologie publicaties

Volg ons op twitter en blijf op de hoogte van onze activiteiten