Tom Hazenberg wint Cultuurprijs Zuid-Holland!

Laat ons u verder helpen met uw archeologiebeleid

Bel 071-5126 216 voor een vrijblijvend advies of kies voor:

De Cultuurprijs Zuid-Holland gaat naar de Leidse archeoloog Tom Hazenberg, vanwege zijn inzet voor archeologisch erfgoed.

De Cultuurprijs Zuid-Holland gaat elk jaar naar iemand die een voortrekkersrol vervult op een werkterrein van het fonds in de provincie Zuid-Holland. Dit jaar is gekozen voor het werkgebied roerend erfgoed; erfgoed dat verplaatsbaar is of was. Aan de prijs is een geldbedrag van € 15.000 verbonden en de laureaat ontvangt tevens een trofee. De Cultuurprijs wordt op 12 maart 2018 uitgereikt in Theater Castellum te Alphen aan den Rijn door de voorzitter van de afdeling Zuid-Holland, Commissaris van de Koning Jaap Smit.

Tom Hazenberg (Rotterdam, 1963) krijgt Cultuurprijs Zuid-Holland vanwege zijn inzet om de maatschappelijke impact van archeologisch erfgoed te vergroten. Hij is directeur van Hazenberg Archeologie en initiator van romeinsekust.nl, een weblog over het Romeins onderzoek langs de Nederlandse kust. Tom Hazenberg heeft bijzondere projecten gerealiseerd op het snijvlak van archeologie, publieksbereik en versterking van de sociale cohesie.

Momenteel werkt hij samen met Archeon aan de restauratie van de originele scheepsresten van de Romeinse Zwammerdamschepen, met als doel deze weer terug te geven aan het publiek in het nieuw op te richten Nationaal Romeins Scheepvaart Museum.

Tom Hazenberg brengt de geschiedenis van de vroegste Zuid-Hollandse civilisatie tot leven. Dankzij hem kunnen we ons allemaal een beetje Romein voelen en varen we onder Hollandse luchten op de Oude Rijn van Traiectum naar Nigrum Pullum en verder naar Lugdunum” – aldus het juryrapport.

De jury van de Cultuurprijs Zuid-Holland bestaat uit Jelle Reumer (voorzitter, hoogleraar Vertebrate Paleontology), Ntjam Rosie (zangeres), Ranti Tjan (directeur Sundaymorning@ekwc), Henk Dessens (oud-directeur collecties Het Scheepvaartmuseum) en Ad van der Zee (consulent erfgoed en geschiedenis Erfgoedhuis Zuid-Holland).

Deze tekst is overgenomen van: https://www.cultuurfonds.nl/provinciale-afdelingen/zuid-holland/nieuwsbericht/tom-hazenberg-ontvangt-de-cultuurprijs-zuid-holland-2018

Volg ons op twitter en blijf op de hoogte van onze activiteiten