Uitnodiging open dag archeologische opgraving op Bedrijvenpark Laarakker

Laat ons u verder helpen met uw archeologiebeleid

Bel 071-5126 216 voor een vrijblijvend advies of kies voor:

Eerst resultaten archeologische opgraving op Bedrijvenpark Laarakker Cuijk

Tijdens de open dag op 8 juli (11:00 – 15:00) kunnen bezoekers een kijkje nemen op deze unieke archeologische opgraving. Dan zullen de belangrijkste ontdekkingen voor toeschouwers worden gepresenteerd. De archeologen van Econsultancy en vrijwilligers die meewerken aan de opgraving leggen uit hoe een opgraving in zijn werk gaat en laten zien wat er tot nu toe is gevonden. In het veld worden grondsporen van een ‘Haps’-huis getoond. Ook zullen vondsten, zoals een 3000 jaar oude bijl, een vuurstenen pijlpunt en fragmenten van potten worden tentoongesteld. Naast de opgraving zullen ook demonstraties van het leven uit de prehistorie worden gegeven en worden er verhalen vertelt over het dagelijkse leven in die tijd. Bovendien is er voor kinderen veel te doen; zoals zelf graven naar vondstmateriaal!

De opgraving vindt plaats aan de Oeffeltseweg in Haps. U kunt de opgraving bereiken met de auto (afslag 5 – A73) of de fiets (vanaf station Cuijk 15 min). Er zullen genoeg parkeerplekken op het terrein aanwezig zijn. De opgraving is alleen toegankelijk door mensen die goed ter been zijn i.v.m. onverharde paden. Het is een aanrader om stevige schoenen of laarzen aan te trekken.

Wij nodigen u van harte uit om een kijkje te nemen!

Achtergrond opgraving

In opdracht van de gemeente Cuijk voert Econsultancy B.V. al vanaf maart archeologisch onderzoek uit en zijn al diverse archeologische sporen en vondsten uit de prehistorie (8800 – 12 v.Chr.), Romeinse tijd (12 v.Chr. – 450 n.Chr.), middeleeuwen (450 – 1500 n.Chr.) en de nieuwe tijd (1500 – heden) ontdekt. De locatie bleek een aantrekkelijke vestigingsplaats te zijn geweest voor jagers-verzamelaars, de eerste boeren en de latere boerengemeenschap. Zo hebben de archeologen grondsporen ontdekt van prachtig voorbeeld van een zogenaamd ‘Haps’-huis uit de IJzertijd, genoemd naar het dorp vlakbij de opgraving waar dit huistype het eerst is opgegraven. Een ander hoogtepunt van de opgraving is een aantal graven met menselijke crematieresten omringd door kringgreppels. Deze maken deel uit van een uitgestrekt grafveld uit de Bronstijd en de IJzertijd (2000 – 12 v.Chr.). De opgraving duurt nog tot in het najaar 2017.

Volg ons op twitter en blijf op de hoogte van onze activiteiten